Τα Αγγλικά αποτελούν στις μέρες μας την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον κόσμο. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα Αγγλικά είναι η lingua franca, η παγκόσμια γλώσσα, καθώς χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Τα Αγγλικά είναι η διεθνής γλώσσα στις επικοινωνίες, στην ιατρική, στην επιστήμη, στον τομέα των υπολογιστών, στις επιχειρήσεις, στο διαδίκτυο, στη ναυσιπλοΐα και την αεροναυτιλία, στη διπλωματία και σε μια πλειάδα ακόμη χρήσεων.

Στις μέρες μας την Αγγλική γλώσσα μιλούν περίπου 380 εκατομμύρια άνθρωποι ως μητρική τους γλώσσα (τρίτη μεγαλύτερη μητρική γλώσσα μετά τα Κινέζικα και τα Ισπανικά). Έχει ανακηρυχθεί επίσημη γλώσσα σε 54 χώρες ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία αλλά και η Νιγηρία.

Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι  χρησιμοποιούν την Αγγλική ως δεύτερη γλώσσα καθιστώντας την 1η σε ομιλητές ανά τον κόσμο. Κάποιες χώρες όπως π.χ. η Ινδία, η Μάλτα, η Γκάνα, η Κένυα, το Πακιστάν και πολλές ακόμη την χρησιμοποιούν ως επίσημη δεύτερη ξένη γλώσσα.

Με σκούρο μπλε χρώμα εμφανίζονται οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Αγγλικά ως επίσημη ξένη γλώσσα ενώ με γαλάζιο οι χώρες στις οποίες ενώ τα Αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα δεν ομιλούνται από την πλειοψηφία των κατοίκων. (πηγή:wikipedia.org)

Τα Αγγλικά αποτελούν μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), κατέχουν την πρώτη θέση ως ξένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με ποσοστό 51%, είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα της Κοινοπολιτείας των Εθνών και χρησιμοποιείται ευρύτατα από το NATO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.