Η δική μας Τσικνοπέμπτη!!!
3 Μαρτίου 2019
Εκδρομή λίγο πριν το τέλος και της φετινής χρονιάς
14 Απριλίου 2019

Η φετινή μας εκδρομή!!!

Φέτος η εκδρομή μας είναι φυσιολατρική!

Το Σάββατο 13/4 συγκεντρωνόμαστε στο φροντιστήριο στις 08:30 το πρωί και κατευθυνόμαστε νοτιοδυτικά με πρώτη στάση τη Μονή Βροντησίου. Η Μονή Βροντησίου βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια, σε μια περιοχή με πανοραμική θέα στον κάμπο της Μεσσαράς. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγ. Αντώνιο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Το όνομα της πιθανόν οφείλεται στον ιδρυτή της, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της. Αρχικά, θεωρείται ότι αποτελούσε μετόχι της κοντινής Μονής Βαλσαμόνερου αλλά αργότερα έγινε τόσο πλούσια που εξελίχτηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα μοναστικά κέντρα της Κρήτης, ειδικά κατά το τέλος του 16ου αιώνα, ξεπερνώντας κατά πολύ σε πλούτο την μητρική της μονή. Η παράδοση θέλει τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας, να έχουν ζήσει στο Βροντήσι. Μάλιστα έξι εικόνες του Δαμασκηνού που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αγιογραφίας στην Αγία Αικατερίνη βρισκόταν στην Μονή Βροντησίου.

Οι τοιχογραφίες που έχουν σωθεί στο καθολικό είναι του 14ου αιώνα και δείχνουν επιρροές από την Αναγέννηση και αναδεικνύουν την ποιότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης που είχε αναπτυχθεί στην Μονή.

Κατόπιν, αναχωρούμε με προορισμό το θεματικό πάρκο «Κρηταγενής Δίας». Το θεματικό πάρκο περιλαμβάνει πέντε επιμέρους πάρκα. Το Βοτανικό, τη Στοά της Ιστορίας, το Λαογραφικό, το Ζωολογικό και το Φυσιολατρικό, με το καθένα να λέει στον επισκέπτη τη δική του ιστορία. Σκοπός του «Κρηταγενούς Δία» είναι να διηγηθεί την ιστορία της Κρήτης από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα και να δείξει στους νεότερους πως ζούσαν οι πρόγονοι τους, να μάθουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τοπικά βότανα, να ανακαλύψει ξεχασμένα επαγγέλματα, όπως του γανωτή και του πεταλωτή και να χαλαρώσει στην κορυφή του πάρκου, στο μητάτο και στην μάντρα του βοσκού. Η Ιερή Κορυφή προσφέρεται για ξεκούραση, ανάπαυση και πολύ παιχνίδι, αφού θα αναβιώσουμε παλιά και ξεχασμένα παιδικά παιχνίδια. Επίσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε παραδοσιακά προιόντα, ενώ μπορεί να γευτεί κανείς και τον παραδοσιακό κρητικό καφέ από κριθάρι, καθώς και το δροσιστικό αναψυκτικό από απόσταξη μέντας, απολαμβάνοντας την απίστευτη θέα. Υπάρχει και εκθετήριο με τοπικά παραδοσιακά τοπικά προιόντα απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει από παξιμάδια χαρουπιού μέχρι αιθέρια έλαια διαφόρων βοτάνων. Ο «Κρηταγενής Δίας» προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και την φύση της κρητικής γης και κάνει τον επισκέπτη να χάνεται στο παρελθόν.

Αναχώρηση το μεσημέρι με προορισμό τον Ζαρό όπου θα κάνουμε στάση για μεσημεριανό. Μετά την ξεκούραση και το φαγητό επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και πηγαίνουμε στην κοντινή λίμνη του Ζαρού όπου υπάρχει επίσης τεράστιος ελεύθερος χώρος για να παίξουν τα παιδιά και να απολαύσουμε ένα απογευματινό καφεδάκι στην καφετέρια της λίμνης. Το απόγευμα κατά της 18:00 αναχώρηση και επιστροφή στο Ηράκλειο.

 

Καλή μας διασκέδαση!!!