Η Τουρκική γλώσσα ανήκει στον κλάδο Altay της ουραλοαλταικής γλωσσικής οικογένειας και στην κατηγορία των λεγόμενων συγκολλητικών γλωσσών. Οι γλώσσες αυτές δέχονται διάφορες παραγωγικές καταλήξεις στο τέλος των λέξεων. Η Τουρκική γλώσσα διαφέρει από την Ελληνική τόσο στην γραμματική όσο και στην σύνταξη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Τουρκικής γλώσσας είναι ότι το ρήμα μπαίνει στο τέλος της πρότασης. Βάση της Τουρκικής γλώσσας είναι το λατινικό αλφάβητο.

Η Τουρκική είναι η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας και μαζί με την Ελληνική η επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό και διαφορετικό, σε σχέση με τις άλλες γλώσσες, είναι ότι στην τουρκική γλώσσα δεν υπάρχουν γένη. Λόγω έλλειψης γενών, η τουρκική απαλλάσσεται και από την παρουσία άρθρων.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδας-Τουρκίας και η κοινή ιστορική πορεία των δύο λαών χρήζουν την Τουρκική γλώσσα ως σημαντικό εργαλείο τόσο στο πεδίο των επιστημών όσο και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το τουρκικό ρητό “ Bir dil bir insan iki dil ikiinsan” “ Μία γλώσσα ένας άνθρωπος δύο γλώσσες δύο άνθρωποι” .

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ;

Ανέκαθεν οι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Τελευταία, η μελέτη της τουρκικής γλώσσας φαίνεται ότι ενδιαφέρει και Έλληνες των οποίων το επάγγελμα δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την πολιτική. Εν όψει της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός

 

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ;

Επειδή η τουρκική είναι μια γλώσσα εκτός της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, ο μαθητής στην αρχή μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά με την βοήθεια των καθηγητών μας και της σωστής μεθοδολογίας μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολία. Από τους πρώτους κιόλας μήνες, ο μαθητής μπορεί να αρχίσει να επικοινωνεί στα Τουρκικά με απλές προτάσεις. Άλλωστε, η τουρκική και η ελληνική γλώσσα έχουν πολλά κοινά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή στα πρώτα στάδια της εκμάθησης Τουρκικών.

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ;

Για να καταφέρει κάποιος να επικοινωνεί άριστα στα Τουρκικά απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια ανάλογα βέβαια με τη διάθεση και το χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

ΕΠΙΠΕΔΑ

TEMEL A1- ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Οι σπουδαστές στο επίπεδο αυτό κάνουν τη βασική εισαγωγή τους στην τουρκική γλώσσα και διδάσκονται βασικές δομές της γραμματικής αλλά και λεξιλόγιο. Μαθαίνουν παράλληλα για την κουλτούρα της Τουρκίας και μπορούν να συμμετάσχουν σε απλές, καθημερινές συζητήσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες ή να κάνουν μία γνωριμία. Οι κάτοχοι του επιπέδου Α1 μπορούν να συστήνονται και να μιλούν για τον εαυτό τους, δίνοντας πληροφορίες για βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς τους.

TEMEL A2- ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και εξετάζονται σε πιο σύνθετες γραμματικές δομές. Μπορούν να εκφράζονται πάνω σε θέματα που τους αφορούν όπως είναι το σχολείο, η εργασία τους, ο ελεύθερος τους χρόνος. Επίσης, είναι σε θέση να μιλήσουν και να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

ORTA B1- ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε όλους του τομείς. Μαθαίνουν να χειρίζονται πιο πολύπλοκες δομές του λόγου αλλά και ιδιωματισμούς. Μπορούν πλέον να παρακολουθούν τηλεόραση και να ακούν ραδιόφωνο στα Τουρκικά, ακόμα και να γράψουν ή να διαβάσουν κείμενα με άνεση.

ORTA B2- ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Οι σπουδαστές και κάτοχοι του Β2 μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν ομιλίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ειδήσεις και να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία στα Τουρκικά. Είναι ικανοί να παίρνουν μέρος σε συζητήσεις με φυσικούς ομιλητές και να συντάσσουν εκθέσεις με άνεση. Με την πιστοποίηση του επιπέδου Β2 ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα Τουρκικών ανώτερου επιπέδου, να σπουδάσει σε κάποιο από τα τουρκικά πανεπιστήμια

YÜKSEK C1– ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να διαβάσουν μεγάλα και πολύπλοκα κείμενα και είναι σε θέση να εκφράζονται πλήρως και με σαφήνεια. Ο κάτοχος του επιπέδου C1 μπορεί να χειριστεί πιο πολύπλοκες δομές της γλώσσας, στον προφορικό και το γραπτό λόγο. Έχοντας το C1 οι σπουδαστές, ως ανεξάρτητοι χειριστές της γλώσσας, μπορούν να γίνουν δεκτοί σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της Τουρκίας.

YÜKSEK C2- ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Το επίπεδο C2 πιστοποιείται για πρώτη φορά μέσω εξετάσεων από επίσημο φορέα στην Ελλάδα. Είναι πλέον εύκολο και άμεσο για τους σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει κύκλο μαθημάτων επιπέδου C2 να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, η οποία τους παρέχει την αντίστοιχη επάρκεια στα Τουρκικά, δίνοντάς τους νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής πλέον κατανοεί και μπορεί να διαβάσει τα πάντα. Είναι σε θέση να συνοψίζει κείμενα και πληροφορίες και να εκφράζεται καθαρά και με ευκολία με Τούρκους συνομιλητές. Αυτό το επίπεδο δίνεται μόνο από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Οι εξετάσεις της Τουρκικής γλώσσας πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από όλα τα Πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Istanbul Üniversitesi  (Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης)  http://yos.istanbul.edu.tr/

Dilmer Istanbul  http://www.dilmer.com/tr/turkce-kursu/

TÖMER Ankara Üniversitesi ( Πανεπιστήμιο Άγκυρας) http://tomer.ankara.edu.tr/

ΚΠΓ Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για τα επίπεδα Β1,Β2,C1 http://rcel.enl.uoa.gr/kpg/

Όσον αφορά τις ώρες που χρειάζεται ένας αρχάριος μαθητής με 2 ώρες την εβδομάδα μπορεί σε 8 μήνες να δώσει εξετάσεις για το επίπεδο Α1. Με 4 ώρες την εβδομάδα μπορεί να βγάλει τα επίπεδα Α1 και Α2 και να δώσει κατευθείαν για το Α2 επίπεδο.

Τα υπόλοιπα επίπεδα Β1-B2-C1-C2 είναι 1 έτος ένα επίπεδο με ένα δίωρο την εβδομάδα.

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά

Γαλλικά

Ιταλικά

Γερμανικά

Ισπανικά

Τούρκικα

Flag_of_turkey1

Ρώσικα

Flag_of_russia1