Γιατί αγαπάμε την Ιταλία, τους γείτονες Ιταλούς και την ιταλική γλώσσα:

 1. Είναι επίσημη γλώσσα ενός ευρωπαϊκού κράτους, μια γλώσσα που ομιλείται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά είναι επίσημη γλώσσα στην Ελβετία (μαζί με τα γερμανικά και τα γαλλικά), στη Μάλτα, στο Σαν Μαρίνο και στο Βατικανό, σε διοικητικές περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας, υπήρξε επίσημη γλώσσα μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα στη Σομαλία, την Αιθιοπία, τη Λιβύη, την Αλβανία, την Ερυθραία και στα Δωδεκάνησα (1912-1943). Τέλος, ομιλείται από πολυπληθείς κοινότητες ιταλών μεταναστών στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. Έτσι, σήμερα, ο αριθμός των φυσικών ομιλητών της ιταλικής ανέρχεται σε περίπου 75 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον ομιλείται από 130-150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
 2. Γιατί είναι η γλώσσα της χώρας όπου αναπτύχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο ρωμαϊκός. Και γιατί μας συνδέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στενοί δεσμοί. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε και επηρεάστηκε βαθύτατα από τον αρχαίο ελληνικό, τα δε λατινικά δημιουργήθηκαν πάνω σε μια αρχαιοελληνική βάση. Τα λατινικά είναι ο πρόγονος της σύγχρονης ιταλικής γλώσσας και η μητέρα γλώσσα πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, , ρουμάνικα) καθώς και τοπικών γλωσσών ή διαλέκτων (σε περιοχές όπως Καταλονία, Σαρδηνία, Γαλικία, Προβηγκία).
 3. Είναι σε όλους γνωστό ότι ιστορικά ο ελληνικός κι ο ιταλικός πολιτισμός έχουν αλληλοεπηρεαστεί σε πάμπολλες εκφράσεις τους, όπως η γλώσσα: τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι Κυκλάδες, έχουν ενσωματώσει στα ιδιώματά τους ιταλικές λέξεις και εκφράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
 4. Για την μακραίωνη παράδοση των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων. Η πρώτη σχολή ανωτέρων σπουδών ήταν η Ιατρική Σχολή του Σαλέρνο (Scuola Medica Salernitana), που ιδρύθηκε πριν από το 1000 μ.Χ. και λειτούργησε μέχρι το 1811. Το 12ο αιώνα υπήρξε η πιο σημαντική σχολή της Ευρώπης, όπου σπούδαζαν και δίδασκαν ιταλοί, έλληνες και άραβες την ιατρική επιστήμη του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Το πρώτο πανεπιστήμιο της Δύσης ιδρύθηκε το 1088 στη Μπολόνια. Η ιστορία του Ιδρύματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και την πολιτεία μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των επιστημών. Αποτελεί δε, απαράμιλλο σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
 5. Γιατί μας ενδιαφέρουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία: Η Ιταλία αποτελούσε πάντοτε σημαντικό προορισμό σπουδών για τους Έλληνες σπουδαστές, όχι μόνο όταν η εκπαίδευση στη χώρα μας παρουσίαζε ακόμη σημαντικές ελλείψεις σε θέσεις και σε γνωστικά αντικείμενα στα πανεπιστήμια, αλλά και σήμερα εξαιτίας των υψηλής ποιότητας και κατάρτισης εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων, τα οποία συνδυάζουν υψηλό επίπεδο σπουδών με την εγγύτητα στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών πραγματοποιείται μόνο στην Ιταλική γλώσσα, γεγονός που κάνει τη γνώση της ιταλικής γλώσσας απαραίτητη προϋπόθεση για να σπουδάσει κανείς στην Ιταλία. Επίσης τα 2/3 των πανεπιστημιακών σχολών στην Ιταλία είναι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με πληθώρα προσφερόμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Η προσαρμογή δε, είναι ομαλή για έναν έλληνα φοιτητή λόγω των ομοιοτήτων στον τρόπο ζωής και ομαλή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω του αναλογικά χαμηλότερου κόστους διαβίωσης.
 6. Eίναι η γλώσσα μιας υψηλά τεχνολογικής και βιομηχανικής χώρας (5η στον κόσμο και μέλος των G7), και με ηγετική θέση παγκοσμίως σε τομείς όπως γεωργία, τουρισμός, μόδα, τέχνες). Η Ιταλία αποτελεί την 7η παγκόσμια οικονομική δύναμη. Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι η βιομηχανία, ειδικότερα δε οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σχεδίου. Το Made in Italy παραμένει ως σήμερα εγγύηση ποιότητας και υψηλών στάνταρ.
 7. Η Ιταλία κατατάσσεται πλέον δεύτερη μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Είναι η δεύτερη χώρα προορισμού ελληνικών προϊόντων με ποσοστό συμμετοχής 11,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. (πηγή: ΕΣΥΕ). Η ιταλική παρουσία συμβάλει στην οικονομία της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο 2004-2007, οι ακαθάριστες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ιταλία ανήλθαν σε 959εκ€. σε τομείς όπως: ενεργειακός τομέας, τουριστικός τομέας, σιδηρουργία κλάδος γαλακτοκομικών, ζυμαρικών και τροφίμων, κατασκευές, ναυπηγία, φυσικό αέριο, ναυτιλιακά, τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η Ιταλία βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, με επενδύσεις της τάξης των 901 εκατ.ευρώ και μερίδιο 3,3% επί των συνολικών επενδύσεων για το 2009.
 8. Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, με 60 εκατομμύρια κατοίκους και κατά κεφαλήν εισόδημα 30 χιλιάδες δολάρια το 2007. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την Ρώμη είναι 1052 χιλιόμετρα. Οι παράγοντες αυτοί δικαιολογούν την σπουδαιότητα της χώρας αυτής για τον ελληνικό τουρισμό, μια σπουδαιότητα που αποδεικνύεται και από την τρίτη θέση που κατέχει η Ιταλία, ως προς τις αλλοδαπές αφίξεις, στην Ελλάδα.
 9. Για τον πλούτο του πνεύματος.  Γιατί στην Ιταλία βρίσκεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο του κόσμου: η Ρώμη! Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 10. Γιατί μας αρέσει η ιταλική λογοτεχνία. Από τους μεγάλους ιταλούς κλασσικούς, Δάντη, Βοκκάκιο και Πετράρχη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι τους πιο σύγχρονους και τα 6 Νόμπελ Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα (Giosuè Carducci, Grazia Deledda, Luigi Pirandello, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Dario Fo).
 11. Γιατί είμαστε φιλόμουσοι. Νεότεροι και παλαιότεροι έχουμε όλοι ακούσματα από την ιταλική μουσική σκηνή του 20ου και 21ου αιώνα. Από τον Domenico Modugno, τον Al Bano, τον Gianni Morandi, τον Pino Daniele, τον Andriano Celentano, τη Mina, τον Lucio Battisti, τους Ricchi e Poveri, μέχρι τη Laura Pausini, τον Eros Ramazzotti, τον Lucio Dalla, τη Giusy Ferreri, τον Tiziano Ferro!
 12. Γιατί είναι εύκολα και …απλά… μας αρέσουν. Γνωρίζατε ότι τα ιταλικά είναι η ιδανική γλώσσα για να δημιουργήσει και να εκφράσει κανείς μελωδία, ποίηση και ρίμα; Όπως είναι γνωστό, η ιταλική γλώσσα, φορέας ιδιαίτερου λεξιλογικού πλούτου, κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ στον κόσμο: για την ακρίβεια, όλα τα επίθετα, ρήματα, επιρρήματα και ουσιαστικά της ιταλικής τελειώνουν σε φωνήεν. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην ουσία κάνει πιο εύκολη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσα. Δηλαδή, τα ιταλικά είναι εύκολα!

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά

Γαλλικά

Ιταλικά

Γερμανικά

Ισπανικά

Τούρκικα

Flag_of_turkey1

Ρώσικα

Flag_of_russia1